Al zo lang op mijn wensenlijstje: de sponszwam!

Hij stond al zo lang op mijn wensenlijstje. De sponszwam. Telkens als ik er foto’s van voorbij zag komen, dacht ik: ‘Wauw, wat een mooierd. Wat lijkt het me gaaf die ook in het echt te zien.’

Vandaag is dat gelukt! En per toeval ook nog, want had ik aan de andere kant van de boom gelopen, had ik ‘m never nooit niet gezien. Wat een beauty is het. Ik heb ‘m van alle kanten staan te bekijken. Wat een mooie structuur. Werkelijk weer een prachtig ontwerp van moeder natuur.

Structuur sponszwam

Zonneharpen

Ik val zo met de deur in huis, dat ik nu wel even terug moet schakelen naar hoe de wandeling begon. Het had net geregend en ik wist dat ik ongeveer een uurtje zou hebben voor de volgende bui zou neerstorten in het bos. Dat zou je nu nog helemaal niet zeggen. De zon stond net boven de bomen en de lucht was helder blauw met hier en daar een witte wolk.

Het modderige bospad aflopend zag ik hier en daar de zon weerkaatsen in de vele glinsterende druppels aan de bladeren van de hoge bomen. Vanaf de groene varens steeg een lichte damp op. Hier en daar ontstonden lichte zonneharpen. Magisch! Het zag er echt magisch uit.

Als gevolg van een lichte windvlaag vallen honderden glinsterende regendruppels van de blaadjes af

De zonneharpen waren helaas maar heel kort zichtbaar. Geen tijd om te oefenen met de instellingen van de camera…, met de foto’s die ik had, zou ik het moeten doen. Ik genoot van de kleuren in het bos. De echte herfstkleuren zullen nog wel even op zich laten wachten, maar dit was ook alweer heel erg mooi.

Het bos gevangen in een waterplas

Terwijl ik op mijn telefoon een melding van buienradar binnenkreeg, liep ik verder de paden af. Behalve de prachtige sponszwam die ik al liet zien, zag ik nog veel meer moois.

Een jonge biefstukzwam
Een russula
Een krulzoom

Ik zat uiteindelijk net niet op tijd in de auto. Maar ik was ook niet drijfnat. Buienradar had deze keer gelijk gekregen. Al was het vijf minuutjes later dan ‘gepland’, een volgende bui stortte zich over het bos. Die vijf minuutjes extra hadden me wel de tijd gegeven nog snel een macrofoto te maken van de natte rand van de hoed van de krulzoom.

(Met dank aan Ria Frieling voor het op naam brengen van de paddenstoelen)

6 gedachtes over “Al zo lang op mijn wensenlijstje: de sponszwam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s