Allemaal kunstwerkjes in de natuur

Ik weet niet hoe het jullie vergaan is, maar ik heb me serieus een tijdje afgevraagd of het nog wel zou gaan winteren. En eigenlijk net als andere jaren.. opeens is het er dan toch. Dan vriest het, al kraakt het nog lang niet, en huppa opeens dwarrelen daar ook weer serieus sneeuwvlokken naar beneden. Heerlijk.

Op 19 januari had het in de nacht gevroren en toen ik ’s ochtends onze tuin in keek zag ik al dat de blaadjes van de planten prachtig zilveren randjes hadden. Dan begint het toch te kriebelen. Dan wil ik toch wel heel graag de heide op of het bos in en al het moois bekijken. Rijp is zó mooi. Het maakt allemaal kunstwerkjes in de natuur.

Omdat het vroor, ik denk zo’n -2 of -3 graden, besloot ik gericht ergens naartoe te gaan en niet te lang te blijven. Hoe mooi ik het ook vind, ik haat kou en ik weet dat het mijn spieren en gewrichten geen goed doet. Daar wil ik dan toch rekening mee houden. Ik besloot naar een ven in de buurt van Houtsberg in Nederweert-Eind te gaan. Een rondje daar omheen en dan weer gauw de auto in.

Ik had nog geen twee stappen gezet of ik zag het al.
Hoe mooi!
Hoe ontzettend mooi de rijp op de planten en uitgebloeide begroeiing.
Genieten.

Toen mijn oog eenmaal op de bevroren heide viel, was ik daar ook helemaal weg van. Prachtig! Mijn tenen deden inmiddels pijn van de kou en ik probeerde ze, als ik stilstond om foto’s te maken, toch in beweging te houden. Geen gemakkelijk klusje en zo nu en dan moest ik om mezelf lachen. Waar was ik toch mee bezig. Tenen gymnastiek :-))

Na de ‘shoots’ van de heide dus toch maar gauw weer richting de auto. Brrrr..
Maar hoe graag je dan weer de warmte in wil, tóch nog even stoppen toen ik stille eenvoud zag.
Ik moest het op de foto zetten. Het beeld raakte me.

Zo vredig verstild, en die zachte kleuren..

IJshaar

O! Ik had op weg naar het ven nog iets bijzonders gezien! Iets waar ik, ook al begin ik er nu pas over, helemaal dol enthousiast over was. IJshaar! Het zat aan een tak, die nonchalant in de berm lag, en ik had het al helemaal zitten bekijken. Ik kreeg het echter maar niet goed op de foto. Op dat moment, aan het begin van mijn wandeling, scheen de zon ook nog niet.

Nu, op de terugweg, scheen de zon en je snapt.. ik moest ondanks mijn inmiddels zeer pijnlijke voeten natuurlijk wel nog even kijken bij het ijshaar. Was het er nog? Zou een goede foto nu wel lukken?

Jaaaaa! Het was er nog!
En kijk.. dit zijn de foto’s geworden.
Mooi fenomeen is het hè!

IJshaar
IJshaar

 

 

 

12 gedachtes over “Allemaal kunstwerkjes in de natuur

 1. Wat een prachtig geschreven blog met geweldige foto’s.Zo mooi kan rijp op blad en heide enz. zijn. Ook ijshaar is prachtig, fijn dat wij van deze foto’s kunnen meegenieten.Jij hebt de kou moeten doorstaan, dat was het meer dan waard !

  Geliked door 1 persoon

 2. Als vanouds weer prachtige foto’s. En die problemen met koud weer kan ik wel begrijpen want ik heb me een tijdje grieperig gevoeld en had dus geen puf om de natuur in te gaan. Maar je hebt de kunstwerkjes van koning winter prachtig in beeld gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie serie. Vooral die besuikerde randjes van bladeren en zaaddoosjes en zo vind ik prachtig. Ook het ijshaar mag er zijn. Ik hoop nog altijd dat eens ergens aan te treffen.
  Ik heb me niet echt met de macrofotografie bezig gehouden de laatste tijd, maar ik heb wel volop genoten van de weinige winter die er was. Hier was het vooral de sneeuw die voor de sfeer zorgde.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rijp is eigenlijk veel mooier dan sneeuw. In ieder geval kan je er fotografisch veel meer mee. Een koud klusje is het echter zeker wel en je moet eigenlijk niet te lang gaan (of warmer aankleden), maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben wel jaloers op je ijshaar. Ik heb het nog nooit gezien.
  Groet, Dick

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s