Heel veel smaragdlangsprietmotten in het Leudalbos

Nooit eerder zag ik zoveel smaragdlangsprietmotten dan op deze heerlijke lentedag. Het was 18 april, er scheen een heerlijk zonnetje en de temperatuur was ontzettend aangenaam. Niet te koud, niet te warm, heerlijk voor alle beestjes en voor wandelaars zoals ik. Ik heb er zelfs een filmpje van gemaakt. Van al die langsprietmotten. Ze dansten om elkaar heen in de lucht en landden af en toe op een blaadje. Geweldig om te zien.

Maar op dit filmpje kun je niet zien hoe mooi ze eigenlijk zijn. Want mooi zijn ze, echt waar! Kijk maar:

Ik heb zelfs een foto kunnen maken van drie van die prachtige diertjes op een blad. Niet helemaal scherp, toch mooi genoeg om te laten zien denk ik.

In het Leudal is het prachtig wandelen. Ik heb er echt genoten. Deze keer heb ik ook veel foto’s gemaakt met mijn telefoon, omdat dat soms nu eenmaal beter gaat dan met de macrolens op mijn Nikon camera.

Vlinders zag ik ook. Natuurlijk! Ik zag op het veldje bij de molen zelfs meerdere oranjetipjes prachtig landen op pinksterbloemen. Maar, ik ontmoette daar ook een Belgische mama met haar twee kindjes. Een jongen en een meisje van rond de zes of zeven jaar. Trots liet het jongetje mij zijn telefoon zien met daarop een foto van wel twee oranjetipjes op een pinksterbloem. Geweldig! Ik raakte aan de babbel met ze over vlinders waar ik zo van genoot, dat ik zelf niet echt meer aan foto’s maken toekwam.
Ik hoor het het jongetje nog zeggen: “Weet gij wat wel spijtig is? Dat zij maar twee weken leven”.
Nou! Smelt hoor!

Toen we dan toch ieder weer onze eigen weg gingen, zag ik aan het eind van het veldje nog net een kleine vuurvlinder landen. Ik wilde het jongetje nog roepen. Hem deze kleine leukerd laten zien. Maar hij verdween juist op dat moment op de fiets de bocht om.

Ik wandelde weer terug richting de auto. Nagenietend van het leuke gesprek met de kids. En onderwijl viel mijn oog nog op de ontluikende varens in het Leudal. Prachtig! Geen enkele is hetzelfde. Ieder heeft zijn eigen prachtige vorm..

 

3 gedachtes over “Heel veel smaragdlangsprietmotten in het Leudalbos

  1. Smaragdlangsprietmotten zijn inderdaad prachtig, maar moeilijk te fotograferen. In de zon glimmen ze tegen je aan in, maar zonder zon, zie je ze weer niet. Op jou foto’s valt het nog wel mee. Het zijn wonderlijke beestjes en ze vliegen altijd een beetje onbeholpen rond, vind ik.
    Verder een leuk verhaal over je ontmoeting met het Belgische gezin.
    Groet, Dick

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s