Landgoed ’t Groenewoud in Swalmen

Wat bladerend door de fotoalbums op mijn laptop vraag ik mij af waarom ik geen blog geschreven heb over mijn wandeling in april op Landgoed ’t Groenewoud in Swalmen. Ik zag er de eerste vuurjuffer, oranjetipjes, een rups van een bonte beer en veel prachtige witte bloemetjes. Ik herinner het mij als een heerlijke wandeling, dus ook al lig ik al achter met het schrijven van blogs, ik schiet even nóg verder terug in de tijd.

Het bos in wandelend richting het kabbelende water van de Swalm zag ik ze al tussen het groen staan. Lieflijk, kleine, witte bloemetjes. De grote muur, begreep ik later. De blaadjes speelden met de wind en de zon, het was een genot om naar te kijken.

Verkrijgbaar in mijn shop. Andere bloemenfoto’s volgen nog.

Even verderop kwam ik in een droger stuk bos en zag daar een bont zandoogje. Bonte zandoogjes zie ik vaker dichtbij de grond. Deze keer gaf het bijna een herfstachtig beeld, toen de vlinder landde op een geel gekleurd blad. Ik zag ook smaragdlangsprietmotten en ‘o wat fluiten ze mooi!’: een zwartkop mannetje. Geweldig!

Bont zandoogje
Smaragdlangsprietmot
Zwartkop – mannetje

Via een prachtig pad liep ik naar weer een natter gedeelte van het Groenewoud. Het is werkelijk een heerlijk afwisselend gebied.

In dit gedeelte zag ik mijn eerste vuurjuffer. Yihaa! Dansje hoor!
Ook zag ik oranjetipjes fladderen en vond ik een rups van een bonte beer.
Rupsen zijn zeer zeker niet saai! Sommige zijn heel mooi van kleur en dragen een prachtige tekening.

Vuurjuffer
Oranjetipje
Rups bonte beer

Ook nu zag ik weer smaragdlangsprietmotjes. Ik vind ze zo leuk! Deze keer dansten ze met elkaar. Om elkaar heen en heen en heen. Lief! Twee kon ik ‘vangen’ samen op een blad.

Smaragdlangsprietmotjes

En al die tijd dat ik daar had lopen te genieten in het bos, had ik steeds geritsel gehoord naast de wandelpaden. Muisjes! Grappig, ik voelde me door hen nergens alleen. Soms zag ik ze, hun oogjes, hun oortjes, hun snoetje. En soms waren ze zo snel ook weer weg, dat ik alleen het staartje nog zag. Maar dit muisje bleef zitten. Voor zijn of haar huisje. En ik bleef ook zitten. Muis, en muisstil.

Muisje bij zijn of haar holletje

2 gedachtes over “Landgoed ’t Groenewoud in Swalmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s