Genieten van al die kleintjes in het Leudalbos

Het is er ideaal weer voor. Nu het de hele dag regent – en morgen en overmorgen ook – doet het in maart nog herfstachtig aan, en kan ik jullie best even mee terug nemen naar oktober 2019. Al die kleintjes in het bos! Groepjes kleine paddenstoeltjes, inimini werelden! Prachtig!

Ik was twee dagen eerder kletsnat geregend, en had na nog geen 200 meter rechtsom moeten keren. Maar deze dag, op 21 oktober 2019, deed ik een nieuwe poging.

Het was niet dat de lucht niet donker keek, maar voor de kleintjes die ik eerder al zag, nam ik graag opnieuw het risico. Het duurde niet lang of ik zag ze alweer. Zo leuk, zo schattig, zo mooi!

’t wieltje
Een mycena soort
Paardenhaartaailing

Een iets grotere soort, maar toch nog klein:

Kleine breedplaatmycena

En heel apart!

Draadknotszwam

Steeds dieper het Leudalbos in kwam ik ook weer de altijd tot de verbeelding sprekende vliegenzwam tegen. Er stonden er deze herfst werkelijk veel en telkens opnieuw weer, vond ik ze super mooi.

Al wandelend, en hier en daar een open plek zoekend om even te kijken hoe donker de lucht wel of niet zag, kwam ik nog verschillende super mooie andere soorten paddenstoelen tegen.

Jonge franjehoedjes
Parasolzwam
Melkzwam
Grote stinkzwam
Gewone krulzoom
Kastanjeboleet

Zijn dat niet allemaal super mooie exemplaren?! En door de regendruppels op hun hoedjes soms zo prachtig glanzend in het licht van het waterige zonnetje dat af en toe doorbrak.

Ik zag ook nog een hele mooie bleke oesterzwam. Gewoon langs een wandelpad, en ik kon maar moeilijk begrijpen dat er wandelaars waren die hier zo aan voorbij liepen. Kijk nou. Kijk nou hoe mooi. Kijk vooral naar de lamellen ook, de laatste foto. Een wonderlijke creatie van de natuur.

Bleke oesterzwam
Bleke oesterzwam
De lamellen van dichtbij, schitterend!

 

15 gedachtes over “Genieten van al die kleintjes in het Leudalbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s