Wow! De rups van de vrij zeldzame helmkruidvlinder!

29 juni 2020, en dat is niet zo heel lang geleden hè! Ik ben bij! Na dit blog zijn alle blogs die ik wilde schrijven, geschreven. Wat een heerlijk gevoel. Nu nog proberen bij te blijven. In de zomer een blog over de winter schrijven, is toch een beetje raar…

Ik had de auto geparkeerd bij het bezoekerscentrum en ga dan altijd eerst in de vlindertuin van NP De Groote Peel kijken. Als de zon doorkomt, vliegen daar altijd meteen een boel vlinders. Een bijzonder kleurrijk gebeuren  in deze prachtige bloemen- en kruidentuin.

Gehakkelde aurelia
Gehakkelde aurelia

Ik besloot de gele route te lopen. Niet zo heel ver de Peel in, en toch een super leuk rondje om even te genieten van dit prachtige gebied.

De plakker. Een mannetje. Ook dit jaar weer veelvuldig aanwezig in de Peel. Gelukkig herstellen de bomen prima, nadat de rupsen hun buiken vol gegeten hebben.
Een bruin zandoogje met open vleugels! Oe, wat een mooi bruin komt er dan tevoorschijn zeg! Meestal zie ik ze met de vleugels gesloten..
Gezellig hè! Twee rupsen van de sint-jacobsvlinder.
Phegeavlinder

Ook het geweldig mooie dagpauwoog kwam ik tegen.
Een heel algemene vlinder, die je veel ziet, en toch hoop ik dat we ‘m koesteren.

Spiegeldikkopje

Vergeet ik bijna te vertellen, dat ik aan het begin van mijn wandeling de vlinderteller tegengekomen was. We maakten een praatje en hij vroeg me of ik al een spiegeldikkopje had gezien.
“Nee!”, zei ik. “Maar die zal ik hier dan toch wel treffen? Op de gele route, op dit stuk, vliegen er toch meestal al heel veel, áls ze er zijn”.
“Vandaag gaat dat niet lukken”, zei hij. “Het is te koud en het waait te hard. Ze zijn er nog niet”.
Toegegeven. Een beetje teleurgesteld was ik wel. Maar dapper zei ik nog tegen hem: “Maar misschien heb ík geluk!”

En kijk! Ik had geluk!
Yippieyayee! Ik zag er één. Ook werkelijk maar eentje en deze ene gaf me ook nog maar één kans voor een foto. En dus is de foto minder goed dan ik had gehoopt, maar hé! Ík zag een spiegeldikkopje, terwijl dat helemaal niet verwacht werd. Dat zijn de mooiste hè! De mooiste momenten 😉

Spiegeldikkopje

Eerlijk gezegd, dacht ik vanaf toen, dat de wandeling wel ‘af’ was. Nog een paar honderd meter en dan zou ik weer in de vlindertuin staan. Daar nog even neuzen en dan hup naar huis. Wist ik veel, dat ook daar nog geweldig mooie verrassingen stonden te wachten op mij!

Ik stond bij de waterput in de vlindertuin hopend op misschien wel een eikenpage. Maar nee.. ik zag er geen. Toen ik mij omdraaide en mijn ogen toevallig even naar beneden richtte, zag ik ‘m. Wow! Wat een geweldig mooie rups zat daar! Ik was enorm onder de indruk. Jeetje.. wat een mooie felle kleuren. Later leerde ik dat deze ook nog vrij zeldzaam is. De rups van de helmkruidvlinder!

Is dat geen mooie verrassing?! Wat een dag, wat zat het mee!

En dus dacht ik bij het zien van een prachtige zonnehoed: “Als daar nou eens een vlinder ging zitten… dat zou toch werkelijk… !”
En juist op dat moment.. kijk nou.. dat geloof je toch bijna niet.. juist op dat moment kwam er een atalanta aan en hij landde precies op dat plekje wat ik in gedachte had. Nou! Deze wandeling was af hoor! Hé-le-máál!

Atalanta op een zonnehoed

 

14 gedachtes over “Wow! De rups van de vrij zeldzame helmkruidvlinder!

  1. Geweldig wat een mooie vlinders. Vooral spiegeldikkopje. Maar de rups van helmkruidvlinder is ook prachtig. We zijn helemaal bij tot eind juni dus met jouw blogs en mooie foto’s. Ze zijn mooi hoor !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s