Heytser hei

Soms twijfel ik wel eens aan waar ik exact gewandeld heb. Was het nou op de Heytser hei of was het toch op de asbroekerheide. Waarschijnlijk betreft het beide gebieden, want ze gaan in de bossen ongemerkt in elkaar over. Al struinend heb ik niet altijd precies in de gaten waar ik ben. Ik loop ook wel eens eenzelfde pad twee keer :-)) Het maakt ook eigenlijk helemaal niets uit. Ik kom er graag, daar ergens in Heythuysen, Roggel, Heibloem… Het is er over het algemeen heel rustig en ik weet precíes waar daar de eerste geschubde inktzwammen van het seizoen staan.

Geschubde inktzwam
Mooi die hoed hè?!
Nog een jonge geschubde inktzwam

Er stonden verschillende mooie exemplaren naast het modderige pad. In verschillende stadia.
Blijkbaar was ik toch wat aan de late kant (6 oktober 2020), want sommige inktzwammen waren al uitgebloeid. Dan drupt de inkt zo heerlijk kleverig op het groene gras.

Tot mijn verbazing zag ik niet ver van deze druppende inktzwammen vandaan, groene anijstrechterzwammen staan. Daar was ik vorig jaar nog speciaal voor naar het Weerterbos getrokken. Wat gaaf dat ze zo dichtbij huis ook gewoon te vinden zijn!

Wat ik ook altijd leuk vind om tegen te komen, zijn de muizenstaartjes. De kleine paddenstoeltjes die groeien op dennenappels. Dit jaar struikelde je er bijna over, zoveel!

Muizenstaartjes

Ik vond het ook erg tof om een hele mooie tros gewone zwavelkoppen en een heel aantal prachtige oorzwammetjes aan te treffen in dit mooie gebied.

Gewone zwavelkop
Prachtig mooie witte oorzwammetjes

Maar deze. Deze! Deze stalen de show. Ja absoluut, wow, wat een mooie exemplaren.
Prachtig rood, schitterend wit. Ik had het gevoel ze nooit zo mooi vast te kunnen leggen als dat ze hier en nu lieten zien.
Ik heb toch een poging gewaagd.
Kijk eens wat een sprookjesachtig mooie vliegenzwammen:

9 gedachtes over “Heytser hei

  1. Mooi verslag en prachtige soorten die je hebt weten vast te leggen. Vliegenzwammen waren er hier maar weinig, ik geloof dat ik er één gezien heb en die was nog aangevreten ook. Muizenstaartjes en Oorzwammetjes: niet gezien. Ik heb trouwens sowieso maar weinig gezien. Zo zie je maar weer hoe het per streek (of per tijdstip, dat kan ook) enorm kan verschillen.
    Groet,Dick

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s